+90 530 393 47 64

Araştırma konusu, amacı ve araştırmada elde edilecek veri alanları:

Esenyurt Belediyesi sınırları içerisinde bağımlılık tedavisi görmüş bireylerin nitel araştırma teknikleri ile derinlemesine incelenmesi projesidir.

Araştırmanın amacı, bağımlı kişilerin tedaviye yönlendirebilmeleri, daha önce tedavi görmüş bireylerin tekrar madde kullanımına yönelmemeleri ve madde bağımlılığının önüne geçebilmek için elde edilen verilerle proje bazlı çözüm önerileri geliştirmektir. Elde edilecek aşağıdaki sosyolojik verilerin ışığında  belediye bünyesinde açılmış olan bağımlılık merkezini daha aktif hale getirebilecek çözüm önerileri ve yeni projeler üretilecektir. Bu süreçte de merkezin aktif hale gelebilmesine yönelik danışmanlık süreci yürütülecektir.

Bu araştırma ile;

  1. Bağımlılığın demografik yapısındaki sosyolojik dinamikler,
  2. Bağımlılığı bırakma girişimindeki itici süreçler,
  3. Bağımlılığı bırakma fikrinde aile ve diğer çevrenin etkisi,
  4. Bağımlılıktan kurtulabilme ve tedavi kolerasyonun etki kuvveti,

Tekrar bağımlılığa dönmeyi etkileyen faktörler, ….. ve daha bir çok veri elde edilebilecektir.

Proje Araştırması yöntem ve teknileri:

  1. Araştırma nitel veri analizi yöntemi ile gerçekleştirilecektir.
  2. Araştırmada mevcut durumun tespit edilmesine yönelik olarak survey (tarama) modelinin yanı sıra fenomenolojik bir araştırma tasarımına da sahiptir. Saha verilerinin toplanmasında nitel araştırma desenlerinden biri olan anlatı deseni kullanılacaktır. Bu desen birey ve grupların olguya ilişkin öznel yaşantılarına odaklanır. Amaç, birey ve grupların yaşadıkları “şey”lere ilişkin deneyimlerin anlamını betimlemektir. Ayrıca araştırmanın sonuçlarının mikro düzeyde ilçede bağımlılıkla mücadele projeleri ve makro düzeyde bu alanda sosyal politikalar oluşturulmasında kullanılabileceği de göz önünde bulundurularak eleştirel paradigma bağlamında araştırma tasarımına da sahip olacaktır.
  3. Araştırma hedefleri doğrultusunda betimsel durumun tespitini yapabilmek amacıyla nicel veri toplama aracı olarak yarı yapılandırılmış görüşme formu kullanılacaktır.
  4. Anlatı deseninin doğası gereği verileri daha derinlemesine analiz edebilme gerekçesi ile kamera kullanılacaktır.
  5. Araştırmanın nitel verileri MAXQDA 2020 programı üzerinden analiz edilecek kelime bulutları ve hiyerarşik alt kodlar üzerinden elde edilen veriler temalaştırılarak yorumlanacaktır.

Hedef kitle:

Örneklem grubu

Araştırma kapsamında, Esenyurt  İlçesi’nde yaşayan, gönüllü olarak araştırma sürecine dahil olmak isteyen, bağımlılık tedavisi görmüş kişiler, ailesi, tedavi sürecinde ilişkide olduğu uzmanlar ve temasta olduğu diğer yakın çevresi ile çalışılacaktır.

Araştırmanın süresi: 6 ay

Araştırmanın uygulanacağı yer: İstanbul İli Esenyurt ilçesi

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir